QINGHE STATION

Beijing, China | 2019 | Railway station
Share project

Train station for the 2022 Beijing Winter Olympics

  • Client: CRC - China Railways Corporation
  • Project management: AREP / China Railway Engineering Consulting Group Co.,Ltd / Engineering & Structural Design: MaP3
  • Total station surface: 148 000 m²  (the publics halls: 23 000 m²)
  • Studies: 2016-2017
  • Opening: 2019
  • Expected traffic in 2030: 14500000 per year 4300 per day

Awards and prizes

  • 2019 - LEED building design and construction: new construction and major renovations, Gold
The station has been designed to support the 2022 Beijing Winter Olympics, and forms a major interchange hub on the high-speed rail line connecting Beijing to Zhangjiakou as well as part of the transport scheme for the megalopolis of Jin Jin Ji.
The high-speed rail line connecting Beijing to Zhangjiakou has been designed to support the organisation of the 2022 Winter Olympics. Qinghe train station constitutes a major interchange hub on this new high-speed rail line.
Qinghe train station is located in the north-east of Beijing, at the edge of the fifth ring road, where once stood one of the stations of the first rail line designed. The immediate environment of the project is complex as the existing rail tracks and viaducts for the metro lines and the motorway fragment the city.
The project is designed to fit the environment in the best way and meets the challenges of accessibility, intermodality, fluidity, safety, image and urban development.

Passengers arriving by train go directly from each platform to the interchange hall built under the railway platform (9 tracks), just above the platforms of the 2 underground subway lines. The 17,500 sq. m. facility provides an easy interface with all modes of public and individual transport, as well as links to adjacent neighbourhoods.

To the west, the facade is glassed down to the ground to open onto a large pedestrian square that slides under the viaducts and offers distant views towards the Xishan mountain. To the east, the glass facade is supported by a mineral plinth that faces the residential area.

The west façade emphasizes the vertical composition and reflects the sense of strength and stability.
Combined with the roof, the overall form is similar to traditional Beijing architecture.
The combination of the building facade and the structure, integrating the structure into the building facade, enhances the logic and aesthetics of the project.
To the east, the glass facade is supported by a mineral plinth that faces the residential area.

The geometry of the structure is simple, precisely regulated by structural principles that are easy to implement and economical.

Qinghe Station adopts a number of green building and energy-saving measures, including :

  • roof skylight,
  • tubular daylighting system for platform floor,
  • reclaimed water circulation and reserve,
  • magnetic suspension air-conditioning system,
  • inductive automatic adjustment louvers on the west façade and so on.
It has received the three-star certification of green buildings for railway and LEED gold design certification.

Last news

Qinghe Station on 2020 AFEX Grand Prix prize list
2020.03.24
QInghe station in Beijings included on the 2020 AFEX Grand Prix prize list, which rewards French architecture overseas. Qinghe Station is Beijing's major new transport hub, located on the high-speed line built between Beijing and Zhangjiakou to serve the 2022 Winter Olympics

Located north-west of Beijing, on the edge of the fifth ring road, the new Qinghe station is part of a complex railway environment,
of metropolitan viaduct and highway that fractures the city. While responding to the multiple accessibility issues, of intermodality, fluidity and urban development, Qinghe Station has implemented environmental criteria for construction and energy savings, recognized by a high environmental quality building certification, the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

The AFEX Grand Prix will be officially proclaimed at the Venice Biennale at the end of August.